24 Απρ 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ»



Τα αεροπλάνα που ακούμε συνέχεια πάνω από τα κεφάλια μας, δεν αποτελούν μια αναβάθμιση της αερομεταφορικής δραστηριότητας της Πελοποννήσου. Αλλά μια άσκηση θανάτου : Η άσκηση Ηνίοχος, κοινή άσκηση των Ελλάδα – Ισραήλ – ΗΠΑ, που επί της ουσίας παίζουν «πόλεμο». Το σύνολο της ελληνικής στρατιωτικής αεροπορίας, όσο του πεζικού και του ναυτικού είναι επί ποδός σε αυτή την άσκηση. Αποτελεί επί της ουσίας μια πρόβα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για νέα αφαίμαξη των λαών στο όνομα του νέου «αντιτρομοκρατικού» αγώνα που ξεκινάνε οι ΗΠΑ. Αγώνας ο οποίος θα μετρήσει πάλι χιλιάδες νεκρούς αμάχους και πρόσφυγες.
Πέρα από την πολεμική προετοιμασία και τις πολιτικές της επιπτώσεις η άσκηση Ηνίοχος αποτελεί και πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Την ίδια ώρα που δηλώνεται «οικονομική ασφυξία», την ίδια ώρα που τσακίζονται τα αποθεματικά των δήμων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την ίδια ώρα που θα καταθέσουμε 698 εκατομμύρια στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα που πάμε για ένα νέο μνημόνιο τον Ιούνη η Ελλάδα ξοδεύει δυσβάσταχτα ποσά για την παραπάνω άσκηση. Είναι κωμικοτραγικό πως η νέα συγκυβέρνηση ξοδεύει τις ίδιες δαπάνες -  ίσως και περισσότερες – για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας.
Τέλος καταδικάζουμε και τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αυτών των ασκήσεων, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των φαντάρων, του εμπλεκόμενου προσωπικού αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για το περιβάλλον.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν άλλη μια υποχώρηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αποτελούν κομμάτι της λογικής περί συνέχειας του κράτους και του δόγματος «Ανήκουμε στη Δύση». Την συνέχεια εν τέλει της αποδοχής του υπάρχοντος πλαισίου της ΕΕ, του ΔΝΤ του χρέους και του ΝΑΤΟ. Προσπαθεί η νέα συγκυβέρνηση στην εξωτερική της πολιτικής να συνεχίσει και να βαθύνει τις συμμαχίες της προηγούμενης, με στόχο την επαναχάραξη της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Μόνο με ρήξη και ανατροπή της πολιτικής ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και ΝΑΤΟ μπορεί να δει ο λαός άσπρη μέρα. Ενάντια σε λογικές υποταγής και συμβιβασμού που γονατίζουν και άλλο τον ελληνικό λαό. Καταδικάζουμε και απαιτούμε απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από την άσκηση Ηνίοχος, καταδικάζουμε την οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρα σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.