2 Δεκ 2009

Απόφασης της τοπικής συνέλευσης της 23ης Νοέμβρη


1.Για την κυβερνητική πολιτική
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης φάνηκαν οι πραγματικές διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το επίπλαστο και σαθρό επιχείρημα πως “όταν οι άλλες χώρες βγαίνουν από την κρίση η Ελλάδα τώρα εισέρχεται σε αυτήν” για να προετοιμάσει το έδαφος για αντιδραστική επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Οι πρώτες μέρες κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονται τελικά από εξαγγελίες για πάγωμα των μισθών, νέο γύρο λιτότητας, νέοι φόροι, περιορισμός προσλήψεων και απολύσεις και μια σωρεία ακόμα μέτρων, όλα στο βωμό της ανάπτυξης σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων, όλα στη βάση των συμφώνων σταθερότητας και της ευρύτερης πολιτικής και της ίδιας της ΕΕ. Στρατηγικός στόχος αυτής της κίνησης είναι να φορτώσει στις πλάτες του λαού τα έξοδα αναπαραγωγής ( παιδεία, υγεία, ασφάλιση) του εμπορεύματος εργατική δύναμη της εργατικής τάξης .

Στο μέτωπο της εκπαίδευση μπορεί να απέσυρε τις άδειες των ΚΕΣ, αλλά διατηρεί όλη την πολιτική για απαξίωση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την απαξίωση των πτυχίων, προκειμένου να βγαίνουν απόφοιτοι που θα εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμοι.

Κυρίως όμως στο μέτωπο που αφορά το εργατικό δικαίωμα, “στον αγώνα που θα μπορεί να προβάλλει, διεκδικεί, επιβάλλει και κατοχυρώνει” η κυβέρνηση χτυπά χρησιμοποιώντας και την καταστολή και την αφομοίωση και το καρότο και το μαστίγιο, με την ενεργητική στήριξη των γραφειοκρατικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω είναι οι δηλώσεις Πάγκαλου για το πόσο σκληρή πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης και η πολιτική της.

2.Για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα
Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πολιτική η αριστερά οφείλει να ενισχύσει την ανάπτυξη ενός νικηφόρου εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, αντίστασης, ρήξης και ανατροπής.
Είναι ανάγκη σήμερα η ζύμωση και πάλη για τη συγκρότηση ενός κινήματος που θα μπορεί να αναπτύξει αντιστάσεις και να διεκδικήσει ένα διαφορετικό δρόμο κόντρα στο μονόδρομο της ΕΕ και του κεφαλαίου που προτείνουν αναδιαρθρώσεις σε εργασιακές σχέσεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό, αντεργατικές ρυθμίσεις, ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας.

Η ριζοσπαστική – αντικαπιταλιστική αριστερά, με τη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη κινημάτων και διεκδικήσεων, που να φέρνουν στο προσκήνιο μια σύγχρονη χάρτα αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας, μάχιμη, γειωμένη και εν δυνάμει πλειοψηφική. Να πιάσουμε το νήμα που οδήγησε στην κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, στη δυσαρέσκεια που καταδίκασε την πολιτική της ΝΔ, που έβγαλε τους μαθητές, εργαζόμενους νέους και το φοιτητικό κίνημα στο δρόμο. Απαιτείται σήμερα έντονος αγώνας για να μετασχηματιστεί η γενική τοποθέτηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μάχιμη κατεύθυνση για το κίνημα καθώς και την πολιτική διεκδίκηση των εργαζομένων και της αριστεράς, πιέζοντας έτσι και την υπόλοιπη αριστερά να αφήσει τα αναποτελεσματικά μονοπάτια της κομματικής περιχαράκωσης και ακίνδυνης πολιτικής κριτικής στην κυβέρνηση. Για να περάσουμε από την πραγματικότητα των διάσπαρτων αγώνων σε ένα εργατικό κίνημα με συντονισμένους αγώνες στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων με στόχο την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής κυβέρνησης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλουμε ένα μάχιμο πρόγραμμα στόχων που αφορούν:
1. Το ζήτημα των μισθών, του μεροκάματου και των συντάξεων κόντρα στην πολιτική και τον προϋπολογισμό της λιτότητας.
2. Το μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, των απολύσεων, του ασφαλιστικού στον αγώνα και της προσπάθειας την κρίση να μην την πληρώσουν οι εργαζόμενοι
3. Της εκπαίδευσης, σε μια κατεύθυνση που θα συγκροτεί ουσιαστική αντιπαράθεση με την πολιτική της παραγωγικοποίησης της προς όφελος του κεφαλαίου και της λογικής της αγοράς.
4. Την παρέμβαση και ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια σειρά από ζητήματα και μέτωπα που ανοίγονται τόσο τοπικά, όσο και κεντρικά, με κυρίαρχο αυτό της τομής και των πολλαπλών επιπτώσεων που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση με τον Καποδίστρια ΙΙ.
5. Το ζήτημα της υγείας και της περίθαλψης, ειδικά εξαιτίας των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει πάρει μετά κα τη λειτουργία ενός μόνο Νοσοκομείου στην Πάτρα. Το γεγονός αυτό διαμορφώνει απαράδεκτες συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό (γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.α.) όσο και για τους ασθενείς.
6. Το μεταναστευτικό, που παραμένει έντονο, εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Και που πάνω σε αυτό προσπαθούν να πατήσουν ακροδεξιές, φασιστικές και ξενοφοβικές απόψεις για να ριζώσουν στα πιο καταπιεζόμενα εργατικά κομμάτια.
7. Του αυταρχισμού και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που εντείνει το κλίμα τρομοφοβίας ακριβώς για να δημιουργήσει ένα κλίμα ενάντια στους αγώνες και τις διεκδικήσεις αλλά και να υποκρύψει και να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά αίτια που βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο, όπως έγινε π.χ. το Δεκέμβρη

3.Να αναπτύξουμε και δυναμώσουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Σε όλη αυτή την προσπάθεια θεωρούμε αναγκαίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά να κάνει τα αναγκαία βήματα στην συγκρότησή της σε πιο μαζικές διαδικασίες και με ακόμα πιο δημοκρατική λειτουργία.

Υπό αυτή τη σκοπιά θεωρούμε κατ' αρχάς ότι θέλουμε να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση ισοτιμίας όλων όσων συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάτι που καθόλου δεν διακυβεύει τη σημαντική συμβολή των οργανώσεων.
Αποφασιστικά κύτταρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι οι επιτροπές, κλαδικές και τοπικές.
Όλοι όσοι συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν τουλάχιστον σε κάποια τοπική ή κλαδική επιτροπή. Ανώτερη διαδικασία των επιτροπών είναι η συνέλευσή τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί και πρέπει να κινηθεί σε μια δημοκρατική μετωπική ενότητα μελών. Αυτό σημαίνει πως κάθε σύντροφος ή συντρόφισσα που συμφωνεί με το γενικό πολιτικό πλαίσιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιδιώκει τη συμμετοχή του στην εσωτερική της ζωή και στις δράσεις της, και τη στηρίζει πολιτικά και οικονομικά, πρέπει να μπορεί να θεωρείται μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και να έχει δικαίωμα συμμετοχής και συναπόφασης. Κάθε επιτροπή, πρέπει να ορίζει μια συντονιστική, αιρετή και ανακλητή από συνέλευση σε συνέλευση, ανοικτή σε όλους τους συντρόφους που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, αλλά συγκεκριμένη στη σύνθεσή της.
Οι αποφάσεις στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκεται να παίρνονται με ομοφωνία.
Αν όμως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, μπορεί να υπάρξει ψηφοφορία σε μη στρατηγικά ζητήματα, με ανάγκη πάντως για αυξημένη πλειοψηφία. Αυτό προτείνουμε εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα τέλη του Γενάρη. Η επιλογή αυτή δεν σημαίνει ότι επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τις υπαρκτές μας πολιτικές διαφορές με λύσεις οργανωτικού τύπου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να κουβεντιάζει, να επιχειρεί να συνθέτει τις απόψεις, και αν αυτό δεν είναι άμεσα δυνατό, να μην αδρανοποιείται, να δοκιμάζει στην πράξη μια σύνθεση για να μπορεί και οι αγωνιστές να κρίνουν το ορθό ή το λάθος των επιλογών τους. Με γνώμονα πάνω από όλα την προώθηση πράξεων, ενεργειών και πολιτικών που αντιστοιχούν σε ότι συλλογικά έχουμε κατακτήσει. Εν γένει το ζήτημα της λειτουργίας και οργάνωσης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα το συζητήσουμε ακόμα περισσότερο και εν' όψει και της νέας πανελλαδικής συνδιάσκεψης.

4. Άμεσοι στόχοι της επόμενης περιόδου:
4.1.  Συγκρότηση οργανωμένης παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους. Με άμεσο στόχο την κινητοποίηση στις 17/12, ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού. Η μέρα αυτή προτείνουμε και θα παλέψουμε να είναι πανεργατική απεργία κόντρα στα σχέδια των ξεπουλημένων ηγεσιών ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Σε αυτό καλούμε το σύνολο των αγωνιστών και των σχημάτων που ανήκουν στην ριζοσπαστική αριστερά.
4.2.  Κάλεσμα των εργαζόμενων που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά κι όσων έξω από αυτή επιθυμούν, σε συνέλευση με θέμα τα μέτωπα στην εργασία και τις προτάσεις για τη συγκρότηση μιας ενιαίας παρέμβασης αντίστοιχης με αυτή που υπάρχει στις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις. Το ραντεβού για τη συζήτηση αυτή ορίζεται για την Παρασκευή 4/12 στις 19.00 στην Λέσχη Εκτός Γραμμής
4.3. Ορισμός θεματικών συνελεύσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε τοπικό επίπεδο το επόμενο άμεσο διάστημα.
a. Τα μέτωπα σε Τοπικό – Περιφερειακό επίπεδο,
b. Το μεταναστευτικό
4.4. Τη συγκρότηση ομάδων εργασίας για την καλύτερη επεξεργασία και παρέμβαση στα ζητήματα:
a. Της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ
b. Των εργασιακών
c. Της εκπαίδευσης
d. Του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής
4.5. Κάλεσμα σε κινητοποίηση την Κυριακή 6/12 ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 12:00 από το παράρτημα. Και πορεία τη Δευτέρα 7/12 στις 12.00 σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία. Θα παλέψουμε εκείνη τη μέρα οι σχολές να είναι υπό κατάληψη και οι εργαζόμενοι να απεργούν
4.6. Τέλος, στα πλαίσια της εξωστρεφούς παρέμβασης το Συντονιστικό έχει αποφασίσει να αναρτήσει ταμπλό σε κεντρικά σημεία της πόλης προκειμένου να αναρτώνται οι ανακοινώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε διάφορες γειτονιές, αλλά και τη δημιουργία blog.

Με βάση τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία και η οικονομική στήριξη του καθενός και της καθεμιάς από εμάς που συμμετέχουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Νέο Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας την Δευτέρα 1/12 στις 19.00. Τακτική λειτουργία του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, τουλάχιστον σε δι-εβδομαδιαία βάση και πάντα Δευτέρα στις 19:00 πέρα από έκτακτες περιστάσεις.

Πάτρα,
23/11/2009